
Mitt i Loiredalens vinparadis – historien om Cave Robert et Marcel
Saint-Cyr-en-Bourg ligger vackert beläget i hjärtat av Loiredalen, mellan städerna Angers och Tours. Området är känt för sina frodiga vinodlingar men under 1950-talet kämpade många småodlare med att få sin verksamhet att gå ihop. För att vända utvecklingen valde fem vinbönder – Yvon, Geneviève, Robert, Marcel och ett fyrtiotal kollegor – att slå sina kloka huvuden ihop. År 1956 grundade de ett kooperativ där erfarenheter och resurser kunde delas för att tillsammans skapa något starkare.
Även om de ursprungliga grundarna inte längre är i livet, lever deras arv vidare. Två av dem, Robert och Marcel, har fått ge namn åt det som idag är ett blomstrande kooperativ med över 300 medlemmar. Här står hållbar vinodling och socialt ansvar i fokus, och man delar en gemensam filosofi om långsiktighet och respekt för miljön.
Kooperativets medlemmar förfogar över 1 800 hektar vinmark. Sedan 2002 arbetar man utifrån gemensamma riktlinjer för att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel och sedan 2008 samarbetar man med den lokala vinorganisationen i Saumur Champigny för att främja områdets naturliga ekosystem.
Vin med både tradition och innovation
Cave Robert et Marcel producerar en mängd olika viner – både stilla och mousserande. Cabernet franc är den dominerande druvan för de röda- och roséfärgade vinerna, medan chenin blanc ligger till grund för de vita. När det kommer till mousserande vin är Crémant de Loire ett självklart val för många fransmän och kooperativet räknas till de främsta producenterna av både vitt och rosé. I Sverige är Loiredalens mousserande viner fortfarande lite av en välbevarad hemlighet men intresset växer då vinerna erbjuder hög kvalitet och ett mer prisvärt alternativ till Champagne. Vinerna framställs enligt den traditionella Champagnemetoden, med en andra jäsning på flaska och minst 12 till 18 månaders lagring på jästfällningen – allt i producentens imponerande, tio kilometer långa källargångar.