År 2000 köpte familjen Thomas en farm på Omihikullarna och påbörjade grundandet av Greystone. Målet var att producera högkvalitativa viner från en unik växtplats. År 2004 med assistans från vitikulturisten Nick Gill planterades tretton olika jordlotter över Omihis sluttningar. Dom Maxwell anställdes som vinmakare och styrkan bildades i jakten att få fram potentialen från denna unika växtplats. De kalk- och lerjordiga nordsluttningarna ger den perfekta förutsättningen för att producera druvor med mineralkaraktär och koncentration.
I början av 2014 inleddes omställningen till ekologisk vinodling. Greystone korades till titeln “Vineyard of the Year” i ”New Zealand Organic Wine Awards” år 2016 och är idag erkända som en av Nya Zeelands absolut främsta vinproducenter.
”Imagine if you found the perfect soil, climate and environment to grow wine, but no-one had ever planted there before? If your passion was wine and North Canterbury (your turangawaewae) you would pursue to combine the two and capture it in a glass. This passion inspires us to farm organically and ferment wild to truly express our land.”
Nick Gill, vitikulturist och grundare