Champagne Marie Courtin har under sina 20 års existens nått kultstatus där efterfrågan är betydligt större än produktionen. Egendomen som Dominique Moreau grundade 2005 är uppkallad efter hennes mormor, Marie Courtin och ligger belägen i byn Polisot i Côte des Bars (ofta kallad Aube), i den södra delen av regionen Champagne. Med sina lite varmare temperaturer är detta område särskilt uppskattat för sina pinot noir-druvor. Kombinerat med kalkstensjordar (kimmeridgien), behåller Aube-champagnerna en fräschör som liknar Chablis (som faktiskt ligger närmre än Epernay eller Reims). Dominique har sedan starten följt sin vision om att producera en serie av årgångsbetecknade Champagner med enskilda vingårdslägen från biodynamiskt odlade druvor. Denna filosofi står i skarp kontrast till det dominerande tänkesättet i Champagne som historiskt har fokuserat på att blanda druvor, vingårdar och årgångar för att uppnå en konsekvent produkt eller ”husstil” och med en tendens till mycket hög avkastning och fulla kemiska tillsatser. För Dominique Moreau och likasinnade odlare har deras husstil istället påverkats av viktiga faktorer som massaselektionskloner och ekosystemet som deras vinstockar är en del av. De flesta av Dominiques viner kommer från en 45-50 år gammal vingård på en sluttning av pinot noir i Polisot. Kombinationen av låga skördeuttag, ler-kalkstensjordar med inslag av kimmeridgian och en öst/sydostlig exponering ger vinerna både kraft och skärpa, med intensiv sälta och mineralitet. Alla druvor skördas för hand, vinerna jäser med naturlig jäst som har valts ut från sina vingårdar och odlats separat. Dessa inhemska jästsvampar används för både den primära och sekundära jäsningen. Minimalt eller ingen svavel tillsätts i processen och inte någon dosage efter degorgering.
Dominique gör ett flertal cuvéer, men huvuddelen av hennes lilla produktion delas mellan Résonance och Éfflorescence. Den förstnämnda jäser i rostfritt stål och lagras på sin jästfällning i 24 månader och den senare jäser och lagras på använda 225-liters ekfat, följt av 36 månader på sin jästfällning. Druvorna för Résonance kommer från toppen av sluttningen, medan Éfflorescence-frukten kommer från botten av kullen. Den tredje Blanc de Noirs är en svavelfri cuvée känd som Concordance, som präglade Dominiques rykte som en skicklig vinmakare. Förutom de tre Blanc de Noirs producerar Dominique små mängder av Blanc de Blancs med sina cuvéer Éloquence (fatlagrad chardonnay) och Présence (chardonnay och pinot blanc), tillsammans med två macererade roséer kända som Indulgence och Allégeance (svavelfri).
Stilen på hennes viner är elektrisk och mejslad, med en underliggande kraft från både hennes vinodlingsmetoder och växtplats. Tillsammans med Dominiques intensiva engagemang för att ta hand om sina vingårdar och sin vinframställning, omfamnar hon också en andlig filosofi i sin produktion och vinodling. Namnen på vinerna har andlig betydelse även för Dominique. ”Resonans” syftar på de balanserande energierna från jord och himmel som påverkar skapandet av ett vin från dess omgivande terroir.
Håll även utkik efter dottern Jeannes viner från Domaine Jeanne Dame som vi även har i portföljen.