Korsika, även känd som “skönhetens ö”, är en plats där vinodling har blomstrat i tusentals år. De unika klimatförhållandena, med sina varma somrar och milda vintrar, tillsammans med den mineralrika jorden skapar perfekta förutsättningar för druvodling.
Les Vignerons d’Aghione grundades 1975 och Aghione-vinodlarna kombinerar sina kunskaper av korsikanska odlingsplatser, traditionell och innovativ oenologiskt kunnande samt sitt engagemang för kvalitet. Samarbetet med de 12 familjerna av vinodlare gör att de kan producera innovativa produkter genom att dra det bästa av den korsikanska terroiren.
Mellan medelhavet och bergen i hjärtat av eucalyptusskogar och vita sandstränder sprider sig de tre olika växtodlingsplatserna i direkt anslutning till vineriet.
Terroir d’Aghione: beläget intill kusten utgörs av sandjordar med alluviala sedimentsinslag.
Terroir d’Alzitone: vingårdsplatå med högre altitud med lerjordar belägna i utkanten av öns eucalyptusskogar.
Terroir Leptynite: vingård bestående av metamorfisk sten intill bergen.
Från de tre olika växtplatserna ligger fokus på kultivering av de inhemska druvsorterna: vermentinu, sciaccarellu, nielucciu, bianco gentile, carcaghjoluneru, muscatu, genovese, rimanese och morraste.
Les Vignerons d’Aghione arbetar aktivt med hållbarhet och innehar den främsta franska certifieringen Vignerons Engagés. Certifieringen innefattar exempelvis socialt ansvarstagande, säkerställande av biologisk mångfald och minskning av naturresurser.