
Framtiden för chenin blanc från Loire är, torra, terroirdrivna vita viner som utmanar Bourgognes storheter när det gäller precision, längd, komplexitet och elegans. Detta menade pionjären och den nyligen bortgångne Jacky Blot som var en utav förgrundsfigurerna när det gäller denna typ av vita viner. Jacky köpte 8 hektar vingårdar planterade med 50 till 75 år gamla vinstockar i Montlouis i slutet av 1980-talet och påbörjade 1988 omvandlingen av egendomen mot ekologisk certifiering. Filosofin grundade sig i arbetet med naturliga jordbruksmetoder och icke-interventionistisk vinifiering. Alla viner framställdes med minimal andel socker, utan battonage eller malolaktisk jäsning, låga halter av SO2 och minimal filtrering. Jacky Blot vare utan tvekan en av de stora inspiratörerna!
Blot var övertygad om att chenin blanc misslyckades med att möta sin potential och tillförde ett välbehövligt nytt perspektiv och kunskap till vinframställning från sin framgångsrika karriär som vinhandlare. Jacky och hans son Jean-Philippe har strävat efter att göra moderna, skarpa, terroirdrivna chenin blanc och deras tillvägagångssätt har gett enastående resultat. Blots rykte som vinmakare byggdes på de sensationella stilla och mousserande Montlouis som producerats på Domaine de la Taille aux Loups. De hämtar mer inspiration från Bourgogne än från andra lokala producenter i närliggande Vouvray. Detta bevisas i deras terroirdrivna tillvägagångssätt och ekologiska vinodlingsmetoder.
I början av 2000-talet påbörjade Jacky produktionen av röda viner i och med köpet av den 14 hektar stora Domaine de la Butte. Samma ekologiska odlingsmetoder används här som i Montlouis, såväl som manuell körd, vildjäsning och minimal intervention för att producera en rad dramatiska viner.
Under produktionen avstjälkas de röda druvorna helt och både de röda och vita druvona handsorteras noggrant för att säkerställa att endast den bästa frukten används. Lagringen sker på fat från tre olika tunnbindare i Bourgogne. Domaine de la Butte ligger på toppen av ett nätverk av grottor som ursprungligen ristades ut ur kritberggrunden av troglodyter. Dessa grottor fungerar idag som källare för hundratals ekfat.
Egendomen producerar också två chenin blanc från Vouvray, men inte märkta som sådana. Druvorna till dessa odlas i Vouvray men produceras i Montlouis. En lagändring från Institut National de l’Origine et de la Qualité (INAO) innebar att Vouvray-beteckningen endast kunde användas om vinerna vinifierades inom den regionens gränser. I stället bestämde sig Blot för att fortsätta att vinifiera dem i Montlouis och märka om dem som Vin de France.