Egendomen Pietroso, beläget strax utanför de gamla stadsmurarna kring Montalcino har enligt gamla dokument, refererat som ”Contrada El Petroso”, existerat sedan år 1363. Den fattiga, steniga jorden vilket är lämpligt för vinodling speglar sig i namnet ”Pietroso”, vilket betyder en plats rik på sten.
Vinmakaren Domenico Berni, även kallad ”Delfo” tog under 1970-talet över den anrika egendomen och etablerade Pietroso till det det är idag. Idag drivs Pietroso av Delfos sonson Gianni Pignattai tillsammans med sin son Andrea och fru Cecilia.
De fyra hektar vingårdar är enbart planterade med sangiovese, belägna i tre av de främsta zonerna i Montalcino med olika höjdskillnader och exponering. Vingårdarna sköts på ett hållbart sätt med respekt för naturen. Alla druvor skördas manuellt och många av plättarna är terrasserade med hjälp av gamla stenmurar.
Pietroso producerar enbart tre olika viner Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino och Villa Montosoli.