Vinerna från Cornas som hyllats under Karl den Stores tid, hade i början av 1900-talet tappat anseendet och många vingårdar hade förfallit. Under 1980-talet började nya passionerade vinmakare att återuppliva vingårdarna, bland dem Thierry Allemand. Thierry arbetade på Domaine Robert Michel vid den tiden. Ung och ivrig lärde han sig affärshemligheterna för terrassodling, beskärning, ympningstekniker och icke-interventionistisk vinframställning. Så småningom började han införskaffa vingårdar som redan övergivits, räddade några, köpte andra och hyrde resterande. Thierry dök orädd in i projektet med att rensa vingårdarna från ogräs, förstärka och återuppbygga de förfallna terrasserna och omplantera vingårdar. Allt gjordes för hand och det tog honom femton år innan han hade råd att helt ägna sig åt sin egendom (han tjänade sitt uppehälle under denna tid som elektriker).
Trots det något skamfilade rykte Cornas dragits med, hävdar vissa att det kanske har det bästa mikroklimatet och den största terroiren i norra Rhône. Staplade på kullarna vända söderut mot sydost på den västra stranden av floden Rhône, åtnjuter vinstockarna maximal solexponering. Sluttningarna är sammansatta av både kalksten och granit med lite inslag av lera.
Thierrys engagemang för minimal användning av svaveldioxid (ibland ingen) sätter honom i samma tankeskola som kända traditionalister som Marcel Lapierre (Beaujolais), Domaine Gramenon (södra Rhône) och Domaine Léon Barral (Languedoc). Thierry Allemand har i dag nått kultstatus och vinerna är några av vinvärldens allra mest eftertraktade. Han har äntligen kommit fram till en filosofi som, även om han är helt i det traditionella lägret, producerar vin vars renhet och uttryck för druvsort och plats är oöverträffad av någon i Cornas.