Efter att ha arbetat många år för konventionella vinerier, köpte Chiara Penati år 2010 den 1,5 hektar stora vingården och startade Oltretorronte tillsammans med sin man Michele Conoscente.
Paret hade som agronomister från Milano arbetat över hela Italien och hade samlat på sig många idéer om var de skulle slå sig ner och göra vin på egen hand. De beslutade sig för den sömninga byn Paderna, inbäddad bland kullarna i regionen Tortona (Colli Tortonesi) i sydöstra Piemonte, där det enbart finns ett 30-tal egendomar som buteljerar vin. Namnet Oltretorrente betyder ”motströms” eller “bortom strömmen, som refererar till den 117 km långa floden Scrivia, som löper genom Ligurien, Piemonte och Lombardiet.
Idag utgör egendomen 7.5 hektar vingårdar där rankornas ålder är mellan 15 och 100 år gamla. Altituden på upp emot 300 meter över havet och branta sluttningar medför att mycket av arbetet får utföras enligt gammalt manér, dvs helt och hållet för hand. Dagens produktion ligger på totalt 30 000 flaskor, vilket var en betydande ökning från och med 2018 då nya vingårdar kom i produktion.
Vingårdarna sköts helt och hållet efter ekologiska- och till viss biodynamiska principer. Då de har köpt nya vingårdar så har de arbetat efter att återställa en naturlig hälsa i jorden genom att bland annat plantera grässorter och införliva mångfald i vingårdarna. Under loppets gång så har de regelbundet utfört noggranna analyser av jorden i deras 10 olika jordlotter för att utröna de optimala växtplatserna för respektive planta. De skördar alla druvor från varje enskild jordlott separat för att bevara varje unik egenskap hos dessa.
I källaren sker varken maceration eller lagring enligt någon fastställd standard utan anpassas efter vad årgången ger dem för förutsättningar. I regel pressas de vita vinerna varsamt i hela klasar utan skalmaceration eller malolaktisk jäsning. De röda vinerna skördas sent för att uppnå full mognad med lång macerering för att uppnå maximal finess. Både de röda- och vita vinerna lagras alltid på jästfällningen för att ge vinerna komplexitet och för att ge vinerna stabilitet på naturlig väg.