Domaine de La Pousse d’Or kännetecknas av sina 7 grand crus, 11 premier crus inklusive 3 monopoler, i Côte de Beaune och Côte de Nuits. Att erbjuda det renaste uttrycket från exceptionella vingårdslägen har varit egendomens besatthet i århundraden och är än idag utan tvekan en del av den burgundiska eliten. Inte varje egendom kan göra anspråk på kungen av Frankrike som en tidigare vingårdsägare.
Vingårdarna som representerar omkring 17 hektar vinstockar, är belägna i de emblematiska byarna Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Flagey-Achézeaux, Aloxe-Corton, Pommard, Volnay, Puligny-Montrachet och Santenay.
Ursprungligen kallad La Bousse d’Or (Bousse, på gammal franska betyder jord; alltså ”gyllene jord”), var egendomen i slutet av 1800-talet en del av en mycket större egendom som omfattade två välkända vingårdar: Romanée-Conti och Clos de Tart. Namnet ’La Bousse d’Or’ har inte helt försvunnit; den bärs av en muromgärdad vingård i Volnay och är en av gårdens monopoler – en vingård med en enda ägare – som från mitten av 1400-talet och framåt tillhörde kungen av Frankrike. Entreprenören Patrick Landanger köpte Pousse d’Or 1997, vid en tidpunkt då godset verkade ha de flesta av sina glansdagar bakom sig. Patrick förvärvade nya vingårdar och återuppfann hur gården tillverkade sina viner, från att omorganisera källaren till att fungera helt via gravitationen till att till och med uppfinna sina egna ”ouilleurs” eller luftslussar för fat som gör att en vinmakare också kan fylla på ett fat enkelt.
Patrick Landanger gick bort 2023 efter en lång tids sjukdom och det är idag hans son, Benoît Landanger, som nu driver nu gården. Benoît är lika mycket en begåvad, passionerad visionär som hans far och Pousse d’or är i fortsatt goda händer. Efter att ha odlat ekologiskt sedan starten 1997 så har gården sedan 2012 bearbetat vingårdarna biodynamiskt, med Demeter-cvertifiering som resultat 2018.Benoît Landanger gör sina viner så naturligt som möjligt; druvmust och vin förflyttas via gravitation och buteljeras oklarade och ofiltrerade i synk med månkalendern. Druvorna skördas och sorteras i regel för hand och klasar avstjälkas och jäser med den naturlig jäst i temperaturkontrollerade tankar. Viner lagras 18 månader på franska ekfat, 30-50% nya, beroende på cru (bortsett från de två cuvéer Benoît lagrar enbart i amforor). Vinerna präglas av finess, elegans och renhet med en känsla av plats där struktur och silkeslena tanniner resulterar i strukturerad och långlivade viner med silkeslena tanniner.