Grundat år 1680 som ett exportföretag av familjen Richter är det i dag i samma familjs ägo som först började göra vin i Brauneberg redan år 1643. Richters egendom och deras trädgård som går i en fransk baroquestil byggdes 1774 och vineriet som byggdes 1880, innefattar idag en av Mosels största vinkällare. Egendomen drivs idag av Dr Dirk Max Ferd Richter, nionde generationen och sonen Constantin, tionde generationen.
Familjen Richter anser att bra vin kommer från vingården, inte källaren. Med detta i åtanke strävar de efter precision i sitt dagliga vinodlingsarbete. Utmaningen att odla vinstockar på Mosels branta, sluttande sluttningar övervinns av snabbt handarbete, små skördar, naturliga gödningsmedel och hållbara jordbruksmetoder. Dessutom sker all skörd för hand.
Vinifieringen börjar med försiktig pressning och långsam temperaturkontrollerad jäsning i traditionella gamla ekfat. Denna försiktiga process bevarar och utvecklar den unika karaktären hos druvorna och ger Richtervinerna en exceptionell livslängd.
När det är möjligt använder de naturlig jäst och undviker all sorters kemiska medel. Max Ferdinand Richters 19 hektar , branta vingårdars är utspridda i mellersta Moseldalen mellan Erden och Brauneberg. Planteringarna består av 95% riesling och 5% pinot blanc-druvor. Medelåldern för Richters vinstockar är 40 år.