0
0:-
Produkt lagd i inköpslista
Inköpslista
Totalt (exkl moms):
0:-
Totalt (inkl moms):
0:-

Gabin et Félix Richoux

Den gamla pittoreska byn Irancy är belägen i regionen Yonne, enbart några kilometer från Chablis. Irancy ligger inklämd mellan kullar med branta sluttningar som bildar en dramatisk amfiteater runt byn. Omgärdad av vitvinsproduktion från exempelvis grannbyn Chablis så görs härifrån en begränsad mängd rött vin, främst från pinot noir men även en liten andel från den lokala druvsorten césar. Regionen är känd för sina kalkstensjordar (kimmeridgien som i Chablis), vilket ger upphov till elegans och tydlig mineralitet, både i de röda och vita vinerna.

Thierry Richouxs familj har odlat druvor och gjort vin I Irancy sedan 1610. Under årens lopp så har familjen utökat sina utspridda jordlotter med en för appellationen betydlig storlek på 20 hektar vingårdar. Den tionde generationens Richoux bemästrar dessa vingårdar till den grad att de utöver sina egna viner även vinrankorna för Vincent Dauvissat. Thierry är även en av de få som praktiserar ekologisk vinodling i Irancy, en riktig utmaning i detta nordliga och krävande klimat.

Thierrys finaste och bäst belägna vingårdar ger Irancy Rouge och under vissa år buteljeras även två olika vingårdsbetecknade Irancyviner: en från den kalkdominerade ”Cailles och den sydliga “Vaupessiot”, från äldre vinstockar. Som ett komplement rundar han av sin produktion med ett krispigt och mineraldrivet mousserande vin: Crèmant de Bourgogne, från högt belägna sluttningar med nordlig exponering.

Alla druvor skördas för hand med noggrann sortering i både vingården och i källaren. 100% av druvorna avstjälkas och jäser naturligt utan någon tillsatt jäst. Richoux tillämpar långa lagringstider för sina viner, med först ett år på tank följt av minst ett helt år på stora ekfat. Detta ger upphov till harmoniska och balanserade viner samtidigt som renheten och finessen från denna unika terroir bevaras på ett optimalt sätt.

Irancy Rött vin, Frankrike , 249:- inkl moms
Les Cailles Rött vin, Frankrike , 299:- inkl moms
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.
Välkommen till VintEdge Sidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år. Jag har fyllt 25 år