Lapo Bertis stora passion för vin inleddes i början av tjugoårsåldern och skulle leda honom på en tjugoårig resa till vinregioner över hela världen, där han letade efter specifika producenter att lära sig av. Dessa resor hjälpte honom att finslipa sina kunskaper och fullända sitt hantverk, vilket gav honom de färdigheter som han tillämpar i dag i Barolo med sina självbetitlade viner. Lapos karriär startade i hemvisten Toskana, där han arbetade hos Selvapiana innan han flyttade till Piemonte, och anställdes som heltid som vinmakare på Enzo Boglietti. Det var här utvecklade han sin stora kärlek till nebbiolo och knöt ett flertal meningsfulla kontakter. Hans ambulerande förflutna inkluderar producenter som Roberto Voerzio (Barolo), Nicolas Potel och Michel Picard (Bourgogne) och Cameron (Oregon) samtidigt som han arbetade över hela Australien mellan säsongerna, framför allt med Stephen Pannell i McLaren Vale. Att arbeta med dessa berömda krävande producenter påverkade i grunden Lapos exakta vanor och perfektionistiska metoder.
2012 bestämde sig Lapo äntligen för att slå sig ner i Piemonte för att starta sitt egna projekt. Han arrenderar för närvarande vingårdar i det prestigefyllda ”Fossati” i La Morra och ”Le Coste di Monforte” i Monforte d’Alba, som han noggrant kultiverar själv. Vingårdarna odlas ekologiskt och Lapo lägger stor vikt vid biologisk mångfald som hyser olika växter, insekter och andra viktiga organismer för skapandet av en levande, ekologiskt balanserad miljö för vinstockarna. Lapos vinifieringsmetoder är lika noggranna. Handskördade druvor avskalas helt innan de krossas. Jäsningarna är långa och förlitar sig enbart på inhemska jästsvampar, som delvis äger rum i rostfria ståltankar och i öppna, neutrala 600-liters fat, båda utan temperaturkontroll. Alla viner är gjorda utan klarning eller filtrering och sulfiter hålls till ett minimum. Hans ambition är att göra nebbiolo på ett så naturligt sätt som möjligt, trogen druvans, vingårdens och årgångens egenskaper och det målet är vackert utfört i dessa viner. Den totala produktionen utgörs av ungefär 4000 flaskor och fördelas på de 5 olika vinerna: Pet Nat, Dolcetto, Langhe Nebbiolo, Barolo och Barolo Fossati.