0
0:-
Produkt lagd i inköpslista
Inköpslista
Totalt (exkl moms):
0:-
Totalt (inkl moms):
0:-

Ata Rangi

1980 beslutade sig Clive Paton, grundaren av Ata Rangi för att sälja sin lilla hjord av mjölkkor för att köpa 5 hektar stenig fårhage I utkanten av byn Martinborough, på den södra delen av Nya Zeelands nordliga ö. Hans dröm, inspirererad av en vetenskaplig jordmåns- och klimatrapport som pekade på potential för druvodling i Martinborough, var att bli en vinodlare av världsklass. Clives syster Alison köpte tätt inpå ytterligare 2 hektar i anslutning och Clive planterade vingårdarna med huvudsakligen pinot noir-druvor. Clive gifte sig 1987 med vinmakaren Phyll och fick sedermera förstärkning med Helen Masters (2019 NZ Winemaker of the Year, Gourmet Traveller Wine magazine).

Ata Rangi-klonen

Under 1970-talet fastnade den Nya Zeeländska vinmakaren Malcolm Abel i den Nya Zeeländska tullen med sticklingar tagna från Domaine de la Romanée Conti i Bourgogne. Väl medveten om värdet av dessa sticklingar betalade Malcolm för att låta dessa passera genom karantänen för införda växter. Då materialet släpptes planterade han vinrankorna i sin vingård i Kumeu. Kort efteråt just då Clive hade köpt sina vingårdar arbetade Malcolm och Clive en årgång tillsammans varpå en del av dessa vinrankor planterades i Clives vingårdar. Tack vare framgångarna av Ata Rangis viner och vidare spridning av Abel-klonen, refererar manga den idag som ”Ata Rangi-klonen”.

Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.
Välkommen till VintEdge Sidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år. Jag har fyllt 25 år