
Antonelli San Marco är en av de äldsta vinproducenterna i appellationen Montefalco och har varit i familjens ägo sedan 1883. Antonelli började buteljera sina egna viner 1979 och har sedan dess förenat tradition, kvalitet och hållbarhet. Idag leds verksamheten av Filippo Antonelli, som övertog rodret 1986. Han är agronomutbildad vid universitetet i Perugia och är en tongivande figur i regionen, bland annat som tidigare ordförande för Consorzio Tutela Vini Montefalco.
Egendomen omfattar 190 hektar i ett sammanhängande område mitt i DOCG-zonen Montefalco. Vingårdarna ligger på sluttningar med cirka 350 meters höjd över havet. Jordmånen är lerrik och kalkhaltig, delvis med fossiler, med varierande geologiskt ursprung, vilket ger vinerna både komplexitet och struktur. De kuperade sluttningarna, omgivna av skog, erbjuder ett idealiskt mikroklimat för både vinrankor och olivträd. Totalt odlas cirka 60 hektar vin, med sydlig och västlig exponering. Enbart inhemska druvsorter används: grechetto och trebbiano spoletino för vita viner, samt sangiovese och sagrantino för röda. Sagrantino är Montefalcos signaturdruva och tros ha religiöst ursprung. Namnet härleds från latinets sacer (helig). Även om ursprunget är osäkert, finns dokumenterade regler om skörd och odling av Sagrantino i Montefalco redan från 1400-talet. År 1992 tilldelades det högsta klassificeringen DOCG.
I hjärtat av gården, under den historiska villan, ligger vinkällaren, helt nedgrävd och konstruerad för gravitationsbaserad vinifiering. Detta hållbara system gör det möjligt att undvika pumpar och därmed skydda druvornas känsliga struktur under jäsningen. All vinifiering sker med ekologiskt odlade druvor (ekologiskt certifierade sedan 2012) från den egna egendomen. Förutom vin producerar Antonelli ekologisk extra jungfruolivolja från sina 13 hektar olivlundar, charkprodukter från frigående grisar samt grappa gjord på sagrantino-druvornas pressrester.