Gaël Petits familjehistoria är djupt sammanflätad med Tavels. Uppgifter visar att hans förfäder bebodde den pittoreska, soliga provensalska byn tvärs över Rhône från Châteauneuf-du-Pape så långt tillbaka som 1572, där vinodling utövats i generationer fram till idag. Gaëls farfarsfar, en före detta borgmästare i Tavel och chef för det lokala odlarförbundet, spelade till och med en viktig roll i grundandet av Tavel AOC, efter att ha beskrivit produktionsområdet som var berättigat till Frankrikes första rosé med appellationsstatus 1936.
Gaël minns att han växte upp på familjens egendom med källare fulla av massiva gamla ekliggare där viner lagrades. Dessa fat hade använts i decennier och hjälpt familjen att få ett brett erkännande för sina storslagna Tavels – den typ av vin som utan tvekan förtrollade otaliga finsmakare genom historien, inklusive Ludvig XIV, Balzac och Hemingway.
Under 1980-talet hade de traditionella faten nästan försvunnit från källare över hela Frankrike och ersatts av rent och pålitligt rostfritt stål. Herbicider i vingården ersatte jordbearbetning, laboratoriejäst koloniserade jäsningstankar och andra nya utvecklingar som kommersiella enzymer, pumpar och filter blev alltmer vanliga, vilket underlättade vinbönders liv och gav en tillförlitligt konsekvent, om än standardiserad, produkt varje årgång.
När Gaël tog över tyglarna på domänen 1992 kände han sig manad att revidera rådande metoder. När allt kommer omkring lämpar sig Tavels exceptionella terroir för de djupa, komplexa roséerna som åtnjutit så mycket prestige genom historien, och förtjänar en hand av en hängiven hantverkare för att få fram sin fulla potential.
Gaël ändrade kurs och insåg att en förändring var nödvändig för att Tavel skulle återuppleva sin forna glans, särskilt inför nya hot mot regionen som klimatförändringar. Han påbörjade en ekologisk omvandling i vingårdarna, efter att redan ha tagit steg mot hållbarhet under en period som president för AOC, när han beordrade en minskad användning av herbicider.