0
0:-
Produkt lagd i inköpslista
Inköpslista
Totalt (exkl moms):
0:-
Totalt (inkl moms):
0:-

Domaine Ilarria

Under 1200-talet etablerade sig Ronceveauxorden i Irouléguy, tillhörande kungadömet Navarra. Beläget på den högsta punkten av vägen till Compostela, var klostret Ronceveaux en populär plats för pilgrimer, där de kunde åtnjuta gratis logi, mat, varmt vatten mm. För att kunna erbjuda vin till pilgrimerna planterade munkarna i Ronceveaux vinstockar på Irouléguys sluttningar. År 1512 då Navarra blev en den av kungadömet Frankrike av Henrik IV, var munkarna tvungna att överge vingårdarna men vinodlingskulturen försvann inte med dem då de lokala bönderna hade bra kännedom om kultivering och kunde fortsätta att odla vinrankor på samma sluttningar. Idag finns det 250 hektar vingårdar i appellationen Irouléguy, spritt över 15 byar.

Peio Espil etablerade Domaine Ilarria på familjefarmen 1987. Egendomen består av 30 hektar, varav 10 utgörs av vingårdar. Tre hektar är planterade med gröna druvsorter (petit manseng och petit courbu) och sju med blå (45% tannat, 35 % cabernet franc, 20 % cabernet sauvignon).

I stort sätt alla vingårdar består av magra och steniga kalkstensjordar belägna på de historiska sluttningarna i appellationen. Skördeuttaget är väldigt lågt, mellan 20-40 hl/ha.
Närheten till havet med de sydliga varma vindarna som blåser hela året runt, framförallt under under tiden då druvorna mognar, vilket ger upphov till ett gynnsamt klimat för vinodling.

Med ambitionen att bevara områdets traditioner sköts vingårdarna enligt ekologiska principer sedan 25 år tillbaka. Ilarria förlänger sin filosofi till vinmakningen med så liten påverkan som möjligt och använder sig enbart av inhemsk jäst och bakterier samt minimal dos svavel i vinerna.

Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.
Välkommen till VintEdge Sidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år. Jag har fyllt 25 år